A vecsésiek régebben csak Budapestre beutazva juthattak el a szomszédos Gyálra. Az Eleven Vecsés elérte, hogy közvetlen buszösszeköttetést létesítsenek a két település között.

A 2018-ban megalakult Eleven Vecsés első feladatként felmérte, hogy melyek a településen gondot okozó ügyek, és a közlekedés bizonyult a legsürgetőbbnek. Első feladatként a Vecsés és Gyál közötti összeköttetést szerették volna megoldani. Felméréseket, kérdőíveket készítettek, valamint közlekedési szakembert is bevontak az útvonal megtervezésébe. Ezzel párhuzamosan a két település polgármesterével is tárgyalásba kezdtek a szentendrei Tóth Sándor segítségével, aki a Volántól ment nyugdíjba, és így jó tanácsokkal tudott szolgálni. Akkoriban a metrófelújítás miatt létrehoztak egy új buszjáratot, de az kihasználatlan volt.

Az átjárónál nagyon sűrű a vasúti közlekedés, ami megakasztja a forgalmat, a vecsésieknek hosszú ideig kell várakozniuk a sorompónál. 

Az Eleven Vecsés és Eleven Gyál közösen kidolgozott egy kérdőívet 2022 november elején a közlekedési problémák feltérképezésére. A kérdésekre adott válaszban 1-től 5 pontig lehetett osztályozni, és mint kiderült, sajnos egyik településen sem volt magas a megelégedettség. Ez érintette a járdák állapotát, a zebrák mennyiségét, a közvilágosítást, a középületek akadálymentesítését, kerékpárutakat, buszsávokat, megállókat és a MÁV közlekedést. Vecsésen ez az átjáró okozza a legnagyobb problémát. Itt nem ritka az, hogy 15-20 percet kell várakozni addig, míg valaki átjut.

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával