Az út során összegyűjtött szemétből kirakott kérdőjellel és a Hétvezér park vízhiányára utaló vízcseppel arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a település lakóit érintő problémák megoldásában az önkormányzatnak is támogatnia kellene a helyi közösségeket.

A vecsésiek számos problémával küzdenek a vízhálózattal kapcsolatban, amelynek felújítása lassan halad. Folyamatosan bevizsgáltatják a település vízminőségét, szeretnék elérni, hogy vas-mangántalanító kerüljön beépítésre. Munkájuk kihatásaként, a problémák közös megoldására alakult meg a Víz Koalíció.

2021-ben jelent meg az Eleven Vecsés petíciója az AHangon, melyet már közel 2000-en aláírtak. Ezt megelőzően kikérték az adatokat a csőhálózat állapotáról, koráról, megérdeklődték a csőtörések számát, a tervezett és megvalósított felújítások kilométerhosszát. (Az egyik évben 1 kilométert újítottak fel, a következőben 600 métert. Ilyen tempóban 300 év alatt érnének a vecsési munkák végére.) Ezen kívül önkormányzati és szakmai egyeztetésekkel jutottak információkhoz. Folyamatosan nyomon követik a víz minőségét is a gyakori problémák miatt.

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával