A közösségi fenntartású park lehetőséget ad a közelben élő családoknak a természet megismerésére és közös élvezetére. Az egyesület szeretné elérni, hogy megnyissák a kutat is.

A Hétvezér parkot egy régebbi csobánkai civil egyesület alakította ki, aztán hagyták elvadregényesedni. A Civilek Csobánkáért tagjai újra gondozásba vették a természet bemutatása céljából. A fák, bokrok megmetszése után madárodúkat, etetőket helyeztek ki, méhlegelőt telepítettek, valamint QR-kódos természetismereti játékot írtak. Közösségi programokat is rendeznek itt. Most az önkormányzat által elzárt vízcsapot szeretnék újranyittatni.

Az újonnan idetelepült lakó-és és ipari parkok által túlterhelt szennyvíztelep a patakba engedi a tisztítatlan vizet. Mivel a vízfolyás érinti Pátyot és Biatorbágyot is, így mindkét település lakosai érdekeltek a megtisztításában. 

A Füzes-patak Pátytól északra ered, a Pest vármegye nyugati részén. A patak forrásától kezdve déli irányban halad, majd Biatorbágynál eléri a Benta-patakot. Az utóbbi időben lejjebb költözött az eredési pontja és méterekkel süllyedt a vízszintje, köszönhetően a klimatikus változásoknak is. A vize nagyon szennyezett, a PáKör több mérést is végeztetett evvel kapcsolatban.

A Gyáli-patakba több helyről folyik be a szennyvíz, aminek következtében bűzzel árasztja el a környéket, és megfosztja a környékbelieket a természet élvezetétől

A Gyáli-patak szennyezésével az Üllő Te Vagy Egyesület foglalkozott. Mint ahogy Kőházi Károly elmondta, ezt a vízfolyást Monoron a DAKÖV (Dabas és Környéke Vízügyi Kft.) szennyvíztelepe táplálja szinte teljes mértékben, de belefolyik a gyömrői és a Ferihegy szennyvizét gyűjtő maglódi 14-es csatorna is. A problémát leginkább a lebegő szennyezett szárazanyag lerakódása okozza. A Gyáli-patakból már kihalt az élővilág, és nyáron egész Üllőn érezni a bűzét. További problémát jelent, hogy a gazdák locsolásra is felhasználják ezt az egészségre ártalmas vizet, hiszen a magasabb nitráttartalom miatt nagyobb káposztákat tudnak belőle termeszteni. Az Üllő Te Vagy Egyesület figyeli a csatorna vízminőségét, és szeretné elérni annak megtisztítását.

A vecsésiek számos problémával küzdenek a vízhálózattal kapcsolatban, amelynek felújítása lassan halad. Folyamatosan bevizsgáltatják a település vízminőségét, szeretnék elérni, hogy vas-mangántalanító kerüljön beépítésre. Munkájuk kihatásaként, a problémák közös megoldására alakult meg a Víz Koalíció.

2021-ben jelent meg az Eleven Vecsés petíciója az AHangon, melyet már közel 2000-en aláírtak. Ezt megelőzően kikérték az adatokat a csőhálózat állapotáról, koráról, megérdeklődték a csőtörések számát, a tervezett és megvalósított felújítások kilométerhosszát. (Az egyik évben 1 kilométert újítottak fel, a következőben 600 métert. Ilyen tempóban 300 év alatt érnének a vecsési munkák végére.) Ezen kívül önkormányzati és szakmai egyeztetésekkel jutottak információkhoz. Folyamatosan nyomon követik a víz minőségét is a gyakori problémák miatt.

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával