Vasúti átjáró

Az átjárónál nagyon sűrű a vasúti közlekedés, ami megakasztja a forgalmat, a vecsésieknek hosszú ideig kell várakozniuk a sorompónál. 

Az Eleven Vecsés és Eleven Gyál közösen kidolgozott egy kérdőívet 2022 november elején a közlekedési problémák feltérképezésére. A kérdésekre adott válaszban 1-től 5 pontig lehetett osztályozni, és mint kiderült, sajnos egyik településen sem volt magas a megelégedettség. Ez érintette a járdák állapotát, a zebrák mennyiségét, a közvilágosítást, a középületek akadálymentesítését, kerékpárutakat, buszsávokat, megállókat és a MÁV közlekedést. Vecsésen ez az átjáró okozza a legnagyobb problémát. Itt nem ritka az, hogy 15-20 percet kell várakozni addig, míg valaki átjut.

Egymás után elmegy 4 vonat, köztük van 5 perc kiesés, de nem nyitják ki a sorompót. A sok várakozás miatt sokan kivágnak és szabálytalanul elfordulnak itt a Lőrinci utcán. Nagy a tülekedés állandóan, és egymáson állnak az autósok, kerékpárosok és gyalogosok. Az átkelő jobbítására önkormányzati tervek is születtek, felül- vagy aluljáró építését javasolják, de ez a MÁV-nak lenne hatásköre. A településnek nincs elég pénze a helyzet javítására, még az elkerülő építését sem engedélyezték.

Vecsésen kerékpárút is kevés van. A mellékutcák keskenyek, nem lehet biciklisávot kialakítani. Ahol viszont létrehoztak, ott is veszélyes a nagy forgalom miatt. 

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával