Az út során összegyűjtött szemétből kirakott kérdőjellel és a Hétvezér park vízhiányára utaló vízcseppel arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a település lakóit érintő problémák megoldásában az önkormányzatnak is támogatnia kellene a helyi közösségeket.

A pátyi civil séta végén közös kiállással üzentünk a Pátyi önkormányzat, az országgyűlési képviselő, és a DAKÖV Kft felé: rossz irány a patakszennyezés súlyosbítása! 

Levélben kértük őket a több, mint 160 hektár fejlesztési területre utóbbi két évben jogszerűtlenül kiadott szennyvíz befogadó nyilatkozatok visszavonására, míg nem épül meg az ehhez szükséges szennyvíztisztító kapacitás.

A levél az alábbi linkre kattintva olvasható és küldhető el a címzetteknek: https://szabad.ahang.hu/petitions/fuzes-patak-szennyezese-a-patyi-szennyviztisztito-telep-altal-kuldjon-levelet-a-donteshozoknak

Biatorbágy és Páty polgárai petícióval tiltakoznak a patak szennyezése ellen. A petíciót itt lehet aláírni: https://szabad.ahang.hu/petitions/ket-telepules-polgarai-osszefogasban-tiltakoznak-a-kornyezetszennyezes-ellen

A vecsésiek számos problémával küzdenek a vízhálózattal kapcsolatban, amelynek felújítása lassan halad. Folyamatosan bevizsgáltatják a település vízminőségét, szeretnék elérni, hogy vas-mangántalanító kerüljön beépítésre. Munkájuk kihatásaként, a problémák közös megoldására alakult meg a Víz Koalíció.

2021-ben jelent meg az Eleven Vecsés petíciója az AHangon, melyet már közel 2000-en aláírtak. Ezt megelőzően kikérték az adatokat a csőhálózat állapotáról, koráról, megérdeklődték a csőtörések számát, a tervezett és megvalósított felújítások kilométerhosszát. (Az egyik évben 1 kilométert újítottak fel, a következőben 600 métert. Ilyen tempóban 300 év alatt érnének a vecsési munkák végére.) Ezen kívül önkormányzati és szakmai egyeztetésekkel jutottak információkhoz. Folyamatosan nyomon követik a víz minőségét is a gyakori problémák miatt.

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával