Csobánka

“Természet és közösség”

2023.06.18., Csobánka - Civilek Csobánkáért

Csobánkán jártunk, a Pest megyei Térségi Hálózat Civil Sétáján, a Civilek Csobánkáért csoport meghívására. 10 csoportból 30 fő vett részt a sétán és a közös ebéden.

A Civil Séta során a helyi csoport ügyeivel ismerkedünk meg.

Csobánkán a Vargha kertben jártunk, ahol a helyi védettségű erdőt nem vette meg az önkormányzatuk, annak ellenére hogy elővásárlási joga lett volna és a 35 M vételárból 11 M civil felajánlás érkezett a helyiektől. Az új tulajdonosok jelenleg is árulják, de már sokkal drágábban. Az ott élők tartanak a nagyon szép erdős terület üzleti célú használatától. Figyelemmel kísérik a fejleményeket és védik a növény- és állatvilágot.

  • Az ott élők tartanak a nagyon szép erdős terület üzleti célú használatától. Figyelemmel kísérik a fejleményeket és védik a növény- és állatvilágot.

  • Meséltek nekünk a japán keserűfűvel vívott harcaikról és összegyűjtött ismereteikről.

  • Majd elsétáltunk a Hétvezér parkba, amit nagyon szépen gondoznak, de hiányzik a közkútból a víz ahhoz, hogy könnyebben lehessen kezelni. Itt virágot ültettünk, szemetet szedtünk és ismerkedtünk a méhlegelővel, a madárodúkkal,

  • Útba ejtettük a szemetelés elleni küzdelmük egyik kampányterepét, ahol még a gyerekek rajzaiból készített molinójuk is kint volt.

  • A séta vége felé beszéltünk a helyi sportéletről, a közösségi házról és terekről. A végállomás pedig a polgármesteri hivatal volt, ahol közös akcióval hívtuk fel a figyelmet a párbeszéd és együttműködés hiányára.

  • Mert bármelyik ügyről legyen szó, amit meséltek nekünk a séta során, mindegyiknél közös pont, hogy mennyire nem veszik figyelembe a civilek véleményét, kéréseit. Erre nem csak egy molinóval hívtuk fel a figyelmet, hanem az út során összegyűjtött szemétből kirakott kérdőjellel és a vízcseppel, ami a Hétvezér park vízhiányára utalt.

Lesz-e még közpark a magánterületből?

Az egyesület szerint ennek a területnek közparkként kellene funkcionálnia. Az eladóvá vált erdőrészt az önkormányzat nem vásárolta meg, nem élt az elővásárlási jogával. A civilek tartanak attól, hogy az üzleti célú felhasználás kiszorítja őket a területről.

A japán keserűfű inváziós növényfajta, gyors szaporodásával kiszorítja az őshonos fajokat. A csobánkaiak a szomszédos települések civiljeivel összefogva próbálnak gátat szabni terjedésének.

A japán keserűfű a Dera-patak csobánkai partján kezd egyeduralkodóvá válni, és gondot okoz a közeli Pomázon és Szentendrén is. A helyi egyesület a többi településsel összefogva keresi a visszaszorításának lehetőségeit konferenciát, beszélgetéseket szervezve. Akciócsoportjuk fizikai írtást is végez, amelybe minél több önkéntest szeretnének bevonni. Céljuk a település lakosságának felvilágosítása is.

A közösségi fenntartású park lehetőséget ad a közelben élő családoknak a természet megismerésére és közös élvezetére. Az egyesület szeretné elérni, hogy megnyissák a kutat is.

A Hétvezér parkot egy régebbi csobánkai civil egyesület alakította ki, aztán hagyták elvadregényesedni. A Civilek Csobánkáért tagjai újra gondozásba vették a természet bemutatása céljából. A fák, bokrok megmetszése után madárodúkat, etetőket helyeztek ki, méhlegelőt telepítettek, valamint QR-kódos természetismereti játékot írtak. Közösségi programokat is rendeznek itt. Most az önkormányzat által elzárt vízcsapot szeretnék újranyittatni.

A helyi sportegyesület létrehozását civilek kezdeményezték 

A civil adományokból, tagdíjakból indult, az önkormányzat által kezdetben nem támogatott sportegyesület célja a helyi fiatalok aktivizálása. Focicsapatot alakítottak, amely kisebb-nagyobb nehézségekkel, de azóta is működik. A nemrég rendbetett pályán megrendezett meccsek közösséget is kovácsolnak. A kiránduló szakosztály is aktív.

A híd alatt mindig nagyon sok szemét gyűlt össze. Az egyesület tagjai nemcsak a terület kitisztításában vettek részt, hanem a további szemetelés megelőzésére, a rossz gyakorlat megszüntetésére is kísérletet tettek

A híd a szemetelés elleni harc egyik kiemelt pontja lett. Régebben mindig mérhetetlen mennyiségű hulladék gyűlt itt össze, amit környezetvédő akciók során szedtek össze. Példát szerettek volna adni a szemetelés ellen - ezért rajzpályázatot hirdettek gyerekeknek "Szemetelj jól!” címmel, amelynek díjnyertes alkotásait kifüggesztették montázs formájában két molinón. A hídra muskátlik is kerültek általuk, amit egy tagtársuk öntöz. Mobilkukákat is helyeztek ki, hogy ebbe kerüljön inkább a keletkező szemét, ami közül néhányat az önkormányzat állandóra cserélt. A küzdelmet folytatják!

Az út során összegyűjtött szemétből kirakott kérdőjellel és a Hétvezér park vízhiányára utaló vízcseppel arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a település lakóit érintő problémák megoldásában az önkormányzatnak is támogatnia kellene a helyi közösségeket.

Készült a Civil Térkép Program Támogatásával